Τα οφέλη του μαγειρέματος σε μαντεμένια σκεύη
Με τα μαντεμένια σκεύη, αποφεύγετε την έκθεση σε επικίνδυνες χημικές ουσίες που απελευθερώνουν τα τυπικά αντί-κολλητικά τηγάνια, τα οποία κατά την υπερθέρμανση εκπέμπουν τοξικά αέρια που περιέχουν υπερφθοράνθρακες (PFC).
Πολλές φορές αναρωτιόμαστε τι πρέπει να μαγειρέψουμε για να έχουμε μια υγιεινή διατροφή. Ψάχνουμε συνταγές με συγκεκριμένα συστατικά που συμβάλουν σε αυτό ή αναζητούμε παραλλαγές συνταγών στα αγαπημένα μας φαγητά, με το αποτέλεσμα αρκετές φορές να είναι απογοητευτικό.
Ίσως ήρθε η στιγμή να αναρωτηθούμε όχι για το τι θα μαγειρέψουμε αλλά για το πώς!
Μπορούμε να ετοιμάσουμε τα αγαπημένα μας γεύματα, αυτά που μας μεγάλωσαν οι μαμάδες μας, ή ακόμα και τα υπέροχα gourmet ή ethnic γεύματα που βρίσκουμε μόνο σε ακριβά εστιατόρια, με την χρήση παραδοσιακών ή μοντέρνων μαγειρικών σκευών από μαντέμι.
Παρακάτω θα δούμε κάποια από τα οφέλη του μαγειρέματος σε μαντεμένια σκεύη
Ευελιξία και αντοχή
Συνήθως τα μαντεμένια σκεύη χρειάζονται κάποια συγκεκριμένη προετοιμασία από τη στιγμή που θα τα αγοράσουμε μέχρι να μπορέσουμε να μαγειρέψουμε σωστά. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται “seasoning” και πρέπει να την κάνουμε αρκετές φορές στην αρχή μέχρι το σκεύος μας να γίνει αντί-κολλητικό.
Τα μαντεμένια μαγειρικά σκεύη είναι τρομερά ευέλικτα καθώς μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε όλους τους τύπους των εστιών. Παραδοσιακές, κεραμικές, επαγωγικές ενώ φυσικά μπορούν να μπουν και στον φούρνο! Θυμηθείτε, τα μαντεμένια σκεύη είναι σχεδόν αδύνατο να καταστραφούν!
Μαγείρεμα χωρίς χημικά
Με τα μαντεμένια σκεύη, αποφεύγετε την έκθεση σε επικίνδυνες χημικές ουσίες που απελευθερώνουν τα τυπικά αντί-κολλητικά τηγάνια, τα οποία κατά την υπερθέρμανση εκπέμπουν τοξικά αέρια που περιέχουν υπερφθοράνθρακες (PFC). Αυτές οι χημικές ουσίες σχετίζονται με αναπτυξιακά προβλήματα, ηπατική βλάβη, καρκίνο και πρώιμη εμμηνόπαυση, σύμφωνα με μια μελέτη του 2011 στο Εθνικό Κέντρο Βιοτεχνολογικής Πληροφόρησης των ΗΠΑ
Φυσικό συμπλήρωμα διατροφής σιδήρου
Το μαγείρεμα σε μαντέμι μπορεί να αυξήσει την περιεκτικότητα των τροφίμων σε σίδηρο, ειδικά στα όξινα, όπως η σάλτσα ντομάτας. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Αμερικανικής Διαιτολογικής Εταιρείας διαπίστωσε ότι η περιεκτικότητα σε σίδηρο σε 100 γραμμάρια σάλτσας σπαγγέτι, εκτοξεύτηκε από τα 0,6mg στα 5,7mg αφού μαγειρεύτηκε σε χυτοσίδηρο. Ακόμα όμως και σε μη όξινα τρόφιμα, όπως τα αυγά ή οι πατάτες, παρατηρείται πενταπλάσια αύξηση του σιδήρου μετά το μαγείρεμα! Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα επωφελές για τα άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανεπάρκειας σιδήρου ή αναιμίας, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία, των εγκύων, των νηπίων και των εφήβων κοριτσιών.
Διατήρηση της θερμοκρασίας
Τα σκεύη από χυτοσίδηρο είναι αξιοσημείωτα βαριά και το βάρος τους είναι μέρος της μαγείας τους, επιτρέποντάς τους να κρατούν και να κατανέμουν ομοιόμορφα τη θερμότητα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλα σκεύη. Αν δεν έχετε και την πιο αξιόπιστη κουζίνα ή εστία, ένα μαντεμένιο σκεύος μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε να κάψετε το φαγητό κατά λάθος! Μόλις ένα μαντεμένιο σκεύος ζεσταθεί, θα διατηρηθεί ζεστό πολύ πιο αποτελεσματικά από ό, τι ένα σκεύος από ανοξείδωτο χάλυβα. Αυτό κάνει το μαντέμι το ιδανικό υλικό για μαγείρεμα υψηλής θερμοκρασίας όπως πχ μια ζουμερή μπριζόλα. Η πτώση της θερμοκρασίας που προκαλείται από την προσθήκη της κρύας μπριζόλας στο ζεστό τηγάνι θα είναι πολύ μικρότερη στον χυτοσίδηρο, επιτρέποντας μεγαλύτερη θερμότητα και καλύτερο “browning”. Και το καλύτερο browning σημαίνει μια πιο νόστιμη μπριζόλα, ξεροψημένη εξωτερικά και ζουμερή εσωτερικά!